Неизвестност цари в Киев, въпреки постигнатото в петък споразумение

Президентството в Украйна вече е под контрола на опозицията. Държавният глава Виктор Янукович е в неизвестност. Майданът пое контрола и върху охраната на парламента, чийто председател подаде оставка. 

 

Има информация, че Янукович е заминал за Харков, където не е бил посрещнат добре от местното население. Тази информация обаче не е потвърдена. Вероятно президентът отива по-близко до руската граница, но от Русия твърдо заявиха, че той не е пресякъл границата и не се намира в Русия. 

 

Постигнатото споразумение за прекратяване на насилието между опозиционните лидери и президента Виктор Янукович е основната тема, която се коментира сред протестиращите на централния киевски площад. Много от тях изразяват задоволство от постигнатото, но преобладаващото мнение е, че президентът трябва незабавно да си подаде оставката. 

 

Засега всичко очакват крайната развръзка. Според подписаното в петък споразумение между Виктор Янукович и водачите на опозицията, страните се ангажират да върнат в действие Конституцията от 2004 година в рамките на 48 часа.

 

В Радата са прозвучали гласове за това изборите да бъдат проведени на 24 май, а президентът Янукович веднага да бъде лишен от глас.