През 2001 година Хоакин Гусман успя да избяга от мексикански затвор, укрит в количка за пране

Арестуваха най-издирваният престъпник и главатар на картела "Синалоа" Хоакин "Ел Чапо" Гусман, потвърди мексиканският президент Енрике Нието.

 

По-рано американските медии съобщиха, че Гусман е арестуван при съвместна операция на правоохранителните органи и на САЩ и на Мексико. Според тях, наркобаронът е арестуван в хотел в мексиканския курортен град Мацатлан.

 

Хоакин "Ел Чапо" Гусман, бос на прочутия картел "Синалоа", е в списъка на милиардерите на списание "Форбс". Картелът води кръвопролитна война с други наркокартели за контрол върху каналите за трафик на дрога до САЩ.

 

Вашингтон е обявил 5 милиона долара награда за главата на Гусман, а миналата година властите в Чикаго го обявиха за "обществен враг номер едно" след времето на гангстера Ал Капоне.

 

В съдилища в САЩ срещу Гусман има внесени десетки обвинения в рекет и заговор за внос на кокаин, хероин, марихуана и метамфетамин.

 

През 2001 година Хоакин Гусман успя да избяга от мексикански затвор, укрит в количка за пране, след което стана най-влиятелният наркотрафикант в Мексико. Смята се, че той командва групи от убийци из цяла Латинска Америка.