Москва повика за инструктаж посланика си в Киев

Новата власт в Киев издирва сваления президент Виктор Янукович. Издадена е заповед за неговия арест. Той и членове на правителството му са обвинени за масово убийство на мирни протестиращи. По последни данни Янукович е бил в малкото крайморско градче Балаклава на Кримския полуостров.

 

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев изрази съмнения за легитимността на новата украинска власт, която по думите му е извършила въоръжен метеж. Това е и най-силната реакция от Москва от началото на революцията в бившата съветска република.

 

След бурните събития от последните няколко дни, в Украйна разделението между проруския Изток и антируския Запад е още по-дълбоко. В проруските провинции от източната част на страната имаше нови многохилядни митинги в знак на протест срещу новата власт. На места над кметствата беше свалено украинското и издигнато руското знаме. В град Керч проруските протестиращи палиха американски знамена.

 

Многохиляден митинг срещу „Майдана” имаше в Севастопол. Над 30 000 души нарекоха протестиращите в Киев "фашисти" и обявиха създаването на структури за самоотбрана. В Одеса организираха марш срещу „Майдана”. Шествието завърши пред сградата на „Беркут” в южния град. Демонстрантите благодариха на специалните полицейски части за борбата им с протестиращите в Киев.

 

На фона на тези събития руският посланик в Киев бе повикан в Москва за инструктаж.

 

Подробности за ситуацията в Украйна ще научите от видеото.