Подсъдимите заявиха пред съда, че не са участвали в престъпна група

Присъди по делото „Килърите”. Варненският Апелативен съд намали доживотните присъди без право на замяна за Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев с доживотни. 

 

Присъдите са за убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов. Тримата обаче бяха оправдани  за убийството на Борислав Георгиев. 

 

Наказанието на Янко Попов-Туцо също беше намалено - вместо 17 години, той получава 15 години затвор. 

 

Седем, а не 15 години ще лежи Райчо Стойнев, обвинен в помагачество в двете убийства. Шестият от групата, Петър Атмаджов, остана с 4 години затвор. Присъдите могат да бъдат обжалвани пред Върховния Касационен съд. 

 

Защитата на подсъдимите успя да убеди варненските апелативни магистрати, че клиентите им нямат вина за убийството на Борислав Георгиев. По това обвинение Стоянов и Костов бяха оправдани.

 

По време на делото Сумиста поиска бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да бъде разпитан. Намесено беше и името на президента Георги Първанов.

 

 

Ще обжалваме присъдата, но първо ще трябва да видим мотивите на съда. Като видим мотивите, ще си извадим доводите пред Касационния съд”, каза Иво Найденов, адвокат на Петър Стоянов-Сумиста

 

“Трудно ми е в момента да взема становище за това дали ще протестираме тези присъди, които бяха произнесени от Варненския Апелативен съд. Ще изчакаме 15-дневния срок и тогава ще вземем решение с прокурор Якимова”, обясни Ася Петрова, заместник гл. прокурор.