Големият победител с най-много статуетки „Оскар” – 7 от общо 10, е филмът „Гравитация”

Освен много емоционална и драматична, церемонията по връчването на Оскарите беше изпълнена и с много политически послания, свързани с от неравенството и свободата до събитията в Украйна и Венецуела. Самата тема на вечерта беше „Героите”. Много от номинираните филми бяха по действителни случаи.  
 
Големият победител с най-много статуетки „Оскар” – 7 от общо 10, е филмът „Гравитация”. Много от наградите бяха в технически категории, но режисьорът Алфонсо Куарон  взе Оскар за най-добър режисьор.
 
Другите големи победители са – „12 години в робство”, „Вълкът от Уолстрийт” и „Клубът на купувачите от Далас”
 
Като най-добър филм беше отличен "12 години в робство". Оскар за най-добра актриса взе Кейт Бланшет за ролята си във филма „Син жасмин”. Матю Маконъхи взе първия си Оскар - за най-добра главна мъжка роля за представянето си в „Клубът на купувачите от Далас”. За играта си в същия филм награда взе и Джарет Лето, който получи Оскар за поддържаща мъжка роля. Неговата реч пък разчувства и просълзи голяма част от проследилите наградите. За поддържаща женска роля отличието взе кенийката Лупита Нионго
 
Анджелина Джоли получи специална награда за хуманитарната си работа, но по-интересното около нея беше роклята й със сребърни бродерии, с която смело разкриваше новите си гърди. Припомняме ви, че само преди година актрисата се подложи на двойна масектомия, при която бяха отстранени и двете й гърди. 
 
Какво сподели Кейт Бланшет за Нова ТВ – гледайте във видеото.
 
Репортер: Ясен Дараков