Стрелецът остава в реанимация, освобождават майка му без обвинения

Психично болният Петко Петков, който предизвика престрелката в Лясковец, е в реанимация, стабилен е и е в съзнание. Неговата майка Стефка бе арестувана за 24 часа, но се очаква да бъде освободена. Полицията направи втори оглед на къщата им.

 

Полицаи обясняват неосъщественото до този момент задържане на стрелеца с пропуски в закона и предупреждение на психолозите за опасността от реакцията на мъжа. Първата планирана операция за влизане в дома на Петков е отложена през 2012 г., заради съмнения, че може да се стигне до фатална развръзка.

 

Петков е в състояние да бъде разпитан, въпреки че все още е в реанимация. Остава под лекарско наблюдение, но в стабилно състояние и вече е контактен. Пред стаята му дежурят полицаи.

 

Очаква се неговата майка да бъде освободена от ареста още тази вечер, след като стана ясно, че няма да й бъдат повдигнати обвинения. Въпреки че е помагала на сина си при вчерашната полицейска операция, тя беше задържана само за 24 часа.

 

Междувременно стана ясно, че полицаите, простреляни от 53-годишния Петко Петков в Лясковец, са в стабилно състояние. Лекарите от Военномедицинската академия обясняват, че няма риск за живота им, но все още овладяват опасността от тежки увреждания

 

Предисторията

 

53-годишният мъж живеел съвсем нормално до преди четири години, когато нещо в живота му се преобърнало. Никой не знае какво е станало, но всички знаят, че се заключил у дома и общувал само с майка си. Децата го дразнели, съседите също, както и полицаите.

 

За проблема на Петко Петков с учениците знаели всички. И двамата с майка му редовно пишели писма, в които се оплаквали от всички. Никой обаче не знаел за бойния му арсенал и за реалната заплаха.

 

Реакцията на Борисов: Това е срамота...Когато започнала акцията и свистенето на куршуми оглушило Лясковец, всички се сетили, че проблемът е именно Петко.

 

24 часа след акцията за задържането на Петков следите от нея бяха видими, а полицаите не бяха събрали всички изстреляни гилзи. Заради намерената от екипа на Нова ТВ гилза, полицаите разшириха заградения периметър и започнаха втори оглед на мястото.  

 

От МВР обявиха акцията си за успешна. Все още никой не е поел отговорност за смъртта на колегата им – Емил Шарков.

 

Не закъсня реакцията на бившия премиер Бойко Борисов по повод на вчерашните изявления на прокуратурата и вътрешния министър, че акцията в Лясковец е трябвало да бъде проведена още през още през 2012 г. „Не може от петима участници в една операция, петима да са ранени и то да кажеш, че това е сполучлива операция… това е срамота, вместо да си наведат главата и да си дадат оставките…”, коментира лидерът на ГЕРБ.

 

Всички подробности за случая в Лясковец ще научите от видеото.