На този етап от разследването няма да бъде повдигано обвинение на майката на стрелеца

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за умишлено убийство на полицай на 53-годишния психичноболен мъж от Лясковец. 
 
При специализирана полицейска операция Петко Петков застреля полицай и рани други трима служители на реда. Майката на стрелеца беше задържана за 24 часа, но на този етап от разследването няма да й бъдат повдигнати обвинения.
 
Повече от два часа 53-годишният Петко Петков е стрелял по баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Това разказа за Нова телевизия, съседка на убиеца, която е била пряк свидетел на трагедията.
 
„Сутринта се събудихме от много силни като от автоматично оръжие изстрели, които не спираха! След това излязохме на терасата, имаше и други комшии, които също наблюдаваха. Всичко минава като на филм – гледаш някакви спецчасти с някакви качулки, които се разхождат около цялата сграда”, разказа Мария Панайотова.
 
Мария има две деца. До преди две години те са учили в същото училище, по което Петко е заплашвал, че ще стреля. 
 
Признава, че се притеснява, като си помисли какво е можело да стане. 
 
„Обадих се на една моя позната, която работи към Държавна агенция за закрила на детето и каза, че са имали проблем с този човек, че е подавал жалби и са го издирвали, за да се говори с него, за да се уточнят какво му пречат децата, но не са го открили“, разказа още жената.
 
Жителите на Лясковец се организираха във Фейсбук и решиха да поставят паметна плоча в центъра на града в памет на загиналия полицай Емил Шарков.
 
„Идеята на тази паметна плоча, която бихме искали да се постави, е да се запази името му, достойнството на този полицай, който даде живота си за другите – за неговите колеги, за невинни граждани“, обясни организаторът на инициативата Емил Гергинов.
 
Петко Петков продължава да е в реанимация във Великотърновската болница. Заради прострелните рани лекарите премахнаха бъбрека му, но състоянието му остава стабилно.
 
Репортер: Кремена Недялкова