Росен Плевнелиев е поканил кралицата да посети страната ни

Българският президент на таен разговор с британската кралица. Росен Плевнелиев беше приет днес следобед от Елизабет Втора за разговор на четири очи. Как това посещение в Бъкингамския дворец изненада и журналисти, и посланици - разказват нашите специални пратеници Марина Стоименова и Кирил Тасев.


В абсолютна тайна остават детайлите от разговорите между Кралицата и българския президент. Какво точно са си казали двамата зад вратите на Бъкингамския дворец, знаят само те. Но със сигурност двамата са обсъждали и политичеки теми. Нещо изненадващо и изключително рядко, защото Елизабет Втора никога не обсъжда и не се занимава с политика.


Отношението на президента по казуса е ясно - незаконен референдум в Крим, потъпкване на международното право от страна на Русия и пророчество за катастрофа в региона. Но какво е мнението на Кралицата и защо е избягала от принципите си да не говори за политика, можем да търсим само знаците. А това посещение в Бъкингамския дворец се оказа знаково и по друга причина.


Изключително рядко кралица Елизабет Втора приема политически фигури. За последен път български държавен глава е прекрачвал портите на Бъкингамския дворец преди 13 години. Това, според посланика на Великобритания у нас е изключително важен знак към страната ни.


„Мисля, че това показва как отношенията между двете страни са важни, топли и са силни”, обяснява Джонатан Алън, посланик на Великобритания.


Росен Плевнелиев е поканил кралицата да посети страната ни. Дали това ще стане, не е ясно. Ясно е обаче, че след три седмици у нас идва друг член на кралската фамилия- херцогът на Кент.


Повече по темата гледайте във видеото.