Местните наблюдатели смятат за фаворит действащият държавен глава Георге Иванов

Днес гражданите на Република Македония избират за пети път държавен глава чрез преки избори. Новият президент ще бъде избран между кандидата на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и досегашен държавен глава Георге Иванов, кандидата на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Стево Пендаровски, кандидата на ГРОМ Зоран Попоски и кандидата на Демократическата партия на албанците Иляз Халими

 

Досега в Република Македония са проведени четири президентски избори през 1994, 1999, 2004 и 2009 г.

 

Местните наблюдатели смятат за фаворит действащият държавен глава Георге Иванов. Отбелязва се обаче, че е много малка вероятността да спечели вота още на първия тур, когато да него трябва да са гласували над 50% от участвалите в изборите. Прогнозата е, че на втория тур той ще спечели. Балотажът ще се проведе на 27 април, когато в страната ще се проведат и предсрочни парламентарни избори.

 

Гласуването ще приключи в 19.00 часа и ще се проведе в общо 3480 избирателни секции в Македония и 34 в чужбина. Тази година броят на избирателните секции в страната се е увеличил с 504 заради измененията в Изборния кодекс, според който в една избирателна секция не трябва да има повече от 1000 избиратели.