От опозицията обявиха, че ще се борят за спасяването на всеки един лев

"Повече от 800 млн. лв. няма да влязат в държавата по Програмата за селските райони заради българското правителство", обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание, информира БГНЕС. 

 

"Това некадърно управление налага корекции върху общините, които иска да накаже. Тези корекции надвишават 110 млн. лв., което означава, че много български общини ще фалират, от тях ще фалират много български фирми", заяви Борисов и поясни, че писма с корекции са получили основно кметове на ГЕРБ и АБВ. По думите му с тези корекции управляващите целят да спасят тези 800 млн. лева, които Европа ще ни спре заради ОП "Развитие на селските региони". 

 

По повод скандала около електронната форма за проверка на подписите за регистрация на партиите в ЦИК Борисов заяви, че "на ГЕРБ не е нужно да краде подписи, защото има 70 000 члена". Според него трябва да се направи променя в начина на регистрация и тя да се случва с електронни подписи. 

 

В отговор лидерът на БСП Сергей Станишев прехвърли отговорността на предишните управляващи.

 

„Да обяснят, да дадат аргументи на правителството – защо например се е налагало да бъдат финансирани с пари от програмата яхти и други неща, за да не може да се стигне до подобна санкция”, каза той. И лидерът на левицата, и заместник министъра на земеделието Явор Гечев бяха категорични, че управляващите ще положат максимални усилия да спасят всеки един лев.

 

България има два месеца да представи пред Европейската комисия документите за разплащанията по програмата. В противен случай е възможно да се стигне до санкция от комисията. А Сметната палата у нас предупреди днес, че страната ни не е готова за усвояването на средствата в новия програмен период и това ще попречи за подобряването на жизнения стандарт на българите.