От днес до края на месеца всеки от нас може да се включи в кампанията "До работа с колело"

До работа с колело - възможно ли е това в градския трафик? От днес до края на месеца всеки от нас може да се включи в традиционното велосъстезание

 

Амстердам, Копенхаген, Утрехт, Севиля и Бордо. Това са градовете с най-добра велосипедна култура. Да повъртиш педалите от дома до офиса в един от тези градове не е новина, а всекидневие. Сред първите 15 града в тази класация София липсва

 

Това не пречи на хора като Иво всеки ден да навъртат по над 10 километра до работното място. Трафикът е проблем, но тези хора са готови да прежалят малко нерви, за да покажат, че автомобилът има алтернатива. Иво е късметлия, тъй като неговият работодател споделя зелената идея и е осигурил велосипеди за веломаниаците.

 

Да оцелееш в града на две колела изглежда трудна задача. Велоалеи все още няма навсякъде, кръстовищата са натоварени, а шофьорите нервничат. Мястото на велосипеда, според правилника обаче, е на улицата.

 

Педали понякога върти и властта. Ако в кулоарите на парламента имаше баня, мераклиите сред депутатите вероятно щяха да са повече. В София велоалеите са около 30 километра. В Амстердам те са 10 пъти повече. Отново в тази част на Европа можем да видим дори това - велосипед-пиано.

 

Повече по темата гледайте във видеото.