Украинската криза ще бъде водеща тема на срещата на военните министри на Алианса

Северноатлантическият алианс и Русия обмениха мнения за кризата в Украйна, но не успяха да намерят допирни точки. Разминаването беше констатирано на първата среща на Съвета НАТО-Русия след присъединяването на Крим към Руската Федерация.

 

Имаше открита размяна на мнения. На заседанието стана ясно, че има коренно различни гледни точки за тази криза, за нейните корени, за това какво се случва сега и какви да бъдат решенията”, заяви говорителят на Алианса Оана Лунгеску, цитирана от Франс прес.

 

По думите й страните-членки на военния съюз са повторили позицията си относно "незаконното и нелегитимно анексиране" на Кримския полуостров и са дали да се разбере, че няма да го признаят. Лунгеску добави, че съюзниците са призовали Русия да прекрати потока на оръжия през границата подкрепата си за въоръжените сепаратисти в Украйна.

 

Украинската криза ще бъде водеща тема и на срещата на министрите на отбраната от страните-членки на НАТО в Брюксел във вторник и сряда тази седмица. Те ще обсъдят дългосрочните последици върху сигурността от действията на Москва, както и отговора на Алианса.

 

Официалната среща на Съвета НАТО-Русия бе поискана от руския посланик. Говорителят на Алианса обаче не даде подробности за това какво е казал на нея Александър Грушко. Представителите на Русия и Северноатлантическия съюз се срещат на това ниво за първи път от три месеца, след като Алиансът прекъсна практическото сътрудничество с Москва.