Хората не са получили и стотинка за труда си, въпреки че от евровота вече минаха две седмици

Три седмици след евроизборите повечето хора, ангажирани на работа в секционните избирателни комисии, не са получили и стотинка от държавата за труда си на 25 май. Общините твърдят, че са изпратили навреме документите с исканите суми, но  държавата бави парите. Така например в Пловдив над 4 хиляди души чакат да получат общо 267 хиляди лева.

 

За 32 часа работа на евроизборите като председател на секционна избирателна комисия Томир Терзиев още чака да получи 56 лева. А за това, че 11 часа през нощта е стоял заключен, без храна и вода в Районната избирателна комисия, докато предаде протоколите, би трябвало да вземе допълнително още 10 лева. И днес си тръгна от касата на общината разочарован.

 

Мъжът изчислява, че с парите, които му се полагат, би осигурил храната на семейството си за цяла седмица.

 

Още 4083 души в Пловдив са в същата ситуация - чакат парите си. Някои от тях са се трудили по 40 часа и дори не са успели да отидат на следващия ден на работа.

 

Уверението на местната власт е до края на седмицата държавата да преведе парите заедно с осигуровките и хората в Пловдив до петък да ги получат. Сумите са необлагаеми по закон, но повечето от членовете на комисии са категорични, че повече няма да участват на избори.

 

Репортер: Благой Бекриев