Целта е браншът да се облекчи от излишни разходи и административни процедури

Държавата сваля звездите от баровете и ресторантите. От следващата година отпада задължителната категоризация при заведенията за хранене и развлечение. Промяната цели да улесни собствениците на ресторанти. Как обаче ще се следи за качеството на обслужването?


В момента баровете и ресторантите получават от една до пет звезди в зависимост от на нивото на обслужване и качеството на предлаганите услуги. Виждате например тази пицария е категоризирана с две звезди. Според ресторантьорите обаче не винаги звездите са знак за качество, а по-скоро са излишни разходи и излишна бюрокрация. Ще се промени ли обслужването след като промените станат факт?


Въпреки че звездите от табелата грейват от видно място още на влизане в тази пицария – собствениците й знаят, че рецептата за успех е другаде.


„Реалните звезди са мнението на клиентите”, твърди Мартин Тюшлеков – управител на заведение за хранене.


За да получи категория, сега всяко заведение чака и плаща за документи. Според ресторантьорите това е излишно губене на време и пари, тъй като отдавна нямало връзка между звездите и качеството на предлаганите услуги.


„Ако на клиента не му харесва обслужването, ако не му харесва интериора, ако не му харесва санитарните възли, персонала, няма да го посещава и това заведение е обречено на неуспех”, обяснява Атанас Димитров от Асоциацията на ресторантьорите – София.


Звездите обаче продължават да греят в хотелите и заведенията в тях. Според собствениците им, промяната за по-малките барове и ресторанти сериозно ще удари върху качеството на обслужването.


От държавата гарантират, че контролът ще продължи и без звезди.


„Няма нищо по-силно от самоконтрола. Тогава, когато бизнесът разбира, че качеството на услугите зависи от неговото добро място на пазара. Той ще го прави и без външен контрол”, твърди зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев.


Самите ресторантьори също предлагат звездите да се разпределят от самия бранш.


Недоволни от отпадането на категоризацията ще бъдат и общините, които в момента събират таксите за получаване на звезди, понеже по този начин ще паднат техните приходи.

Положителното е, че след промените, общинските предприятия ще могат да получават удостоверения за извършване на туристическа и туроператорска дейност.


Повече по темата гледайте във видеото.