Според агенцията подходящи за това може би са 100 милиона планети в нашата галактика

Американската космическа агенция НАСА очаква до 20 години да намери извънземен живот, който вероятно ще е извън нашата Слънчева система, съобщава „Дейли Мейл”.

 

Според „консервативната” теория на агенцията 100 милиона планети в нашата галактика могат да бъдат дом на извънземен живот. 

 

По време на публична конференция във Вашингтон от НАСА начертаха пътна карта за търсенето на живот във вселената със сегашните и телескопите на бъдещето.

Още по темата

 

„Дали вярваме, че извън Земята има живо? Смея да кажа, че повечето от моите колеги смятат, че е невъзможно в необятната вселена ние хората да сме сами”, заяви бившият астронавт Чарлз Болдън.

 

Марс и редица луни в Слънчевата система са обект на изследване за извънземен живот в продължение на десетилетия. 

 

Учените от НАСА ще търсят живот най-вече на планети около звезди извън Слънчевата система. 

 

„В даден момент от близкото бъдеще хората ще могат да посочат някоя звезда и да кажат: „Тази звезда има планета като Земята”, заяви Сара Сийгър, професор по планетарни науки и физика в Масачузетския технически институт. „Астрономите смятат, че е твърде вероятно всяка звезда в Млечния път да има поне една такава планета”.

 

НАСА започна да изследва планетарни системи около други звезди с обсерватории на Земята. След това започнаха мисии като тази на телескопа „Хъбъл” и телескопа „Кеплер”. Тези телескопи могат да определят дали планетите са на точното разстояние от звездата, за да има на тях вода, която е ключова за зараждането на живот, под формата, която ние познаваме.

 

НАСА се надява да изстреля още един телескоп до 2017, втори до 2018 и евентуално трети в следващото десетилетие.

 

В момента се разработва технология за телескопи, която да засича и заснема планети, подобни на Земята.

 

Експертите на НАСА бяха попитани и дали ако намерят извънземен живот, американското правителство ще позволи тази информация да бъде оповестена. Астрономите заявяват, че това би било толкова изумително и вълнуващо, че биха оповестили новин