Съветът за сигурност на ООН беше свикан на извънредно заседание

Нови жертви взе конфликтът в Близкия изток. Най-малко 50 палестинци са загинали в днешния 14-и ден на израелската военна операция в ивицата Газа.  Преди ден загинаха 13 израелски войници и над 100 палестинци. 

 

13-те жертви са повече, отколкото израелската армия даде по време на цялата 3-седмична офанзива преди 5 години. 

 

Военното крило на Хамас обяви, че освен убитите има и пленен израелски войник. Това предизвика бурна радост по улиците на град Газа. 

 

От Тел Авив отрекоха техен войник да е попадал в плен. Въпреки многобройните жертви, премиерът Нетаняху се закани, че наземната операция ще продължи толкова, колкото е необходимо.

 

„Не сме търсили тази ескалация. Хамас ни я наложи. Приех египетското предложение за примирие, подкрепено от Арабската лига и ООН, но те отказаха. Приех хуманитарен план, предложен от ООН, те отказаха. Ще спрем операцията тогава, когато можем да осигурим сигурност на нашите граждани”, заяви Бенямин Нетаняху.

 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се включи пряко в опитите да бъде договорено примирие. Кери замина за Египет, който е традиционния посредник в преговорите между Израел и Хамас.