Той заяви, че Русия ще понесе още последствия заради подкрепата за сепаратистите

Американският президент обяви, че Русия е отговорна за насилието в Източна Украйна. „Боевете не са в резултат от недоволството на гражданите, а заради дълбоката намеса на Москва”, каза Барак Обама. На фона на все по-ожесточените сражения, днес НАТО се събира на спешна извънредна среща заради кризата.

 

Американският президент изключи директна американска интервенция в Украйна, но заяви, че Русия ще понесе още последствия заради подкрепата за сепаратистите. Обама е получил сателитни снимки от НАТО, на които се виждат руски войски на територията на Украйна. 

 

„Няма съмнение, че Русия е отговорна за насилието в Източна Украйна. Сепаратистите са обучени в Русия, те са въоръжени и финансирани от Русия. Москва умишлено и непрекъснато нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а новите снимки на руските сили на територията на Украйна правят това очевидно за света”, заяви Барак Обама.

 

Командир на сепаратистите пък призна, че между 3 и 4 хиляди руснаци са в редиците на бунтовниците. Сред тях имало убити в сраженията, а други са си заминали, но всички те са дошли доброволно.

 

„Ще ви кажа нещо откровено - сред нас воюват и руски военни, които са предпочели не да идат в Москва, а прекарат отпуската си сред нас, сред братята си, които се сражават за свободата си”, каза Александър Захарченко, лидер на Донецката народна република.

 

Москва отрича, че нейни части се сражават в Украйна в момент, когато се водят ожесточени боеве за контрола над стратегическото пристанище Мариупол. Вчера бунтовниците превзеха град Новоазовск. Появиха се опасения, че по този начин Кремъл се опитва да създаде наземен коридор между Русия и Крим, който беше анексиран през март.