„Ислямска държава” нанася много сериозни удари по оста на шиитите в Близкия изток

Трябва ли да ни е страх от джихадистите в Ирак и Сирия? Засяга ли България случващото се в Близкия изток? На тези въпроси се опитаха да отговорят арабистът Владимир Чуков и журналистът Георги Милков, които гостуваха на „Събуди се”.

Още по темата

 

„Дали хората от т.нар. Халифат са толкова опасни или ние ги правим опасни, е въпрос, на който не мога да дам отговор веднага и в момента. Следейки това, което се случва през последните години в Близкия изток, откривам повторяемост в новини, които сме склонни да пропускаме. Има доста съмнения и странни факти относно това, че тези хора са, ако не специално отгледани като такива, то поне не им е попречено да се развият в тази посока”, коментира Милков.

 

„Отказвам да повярвам, че една пасмина от хора, които не бяха повече от 5 000 души, може да постави света на колене – свят, който твърдим, че можем да контролираме от космоса”, каза журналистът. „Не казвам, че някой управлява тези хора, а че са оставени да бъдат нещо като задължителното, необходимото зло за региона, където винаги има такова зло”.  

 

„Има много варианти, но истината е, че „Ислямска държава” нанася много сериозни удари по шиитската ос”, каза Владимир Чуков и припомни, че от самото начало основна цел на сунитските екстремисти са шиитите.

 

Много трудно ще бъдат изкоренени. Тази т.нар. държава вече има своите претенции – издава паспорти, преработва учебната програма, обучава пилоти”, отбеляза експертът. Според арабиста световната общност трябва да си даде сметка, че „Ислямска държава” е генератор на зло.

 

Целия разговор по темата можете да проследите във видеото.