От КНСБ предлагат потреблението над 500 квч. месечно да се плаща на по-висока тарифа

„Идеята, която лансирахме, работи в някои страни от ЕС. Тя не е за цени за бедни и богати. Става дума за цени и различно потребление. Тоест, когато потребяваш по-малко, да бъдеш стимулиран с една сравнително по-евтина цена на еленергията, а когато изразходваш повече ток, да плащаш по-голяма цена на еленергията”. Това обяви в студиото на „Здравей, България” президентът на КНСБ Пламен Димитров.


По думите му страната има около 300 000 домакинства, които получават енергийна помощ в размер на 328 лева на сезон. Димитров даде пример: ако до 500 квч. на месец през зимата плащаме по една тарифа, всеки следващ киловатчас, който потребяваме над този лимит, да се плаща с новата тарифа.


„Според мен това е сложна, защото най-малкото трябва да се сменят нови електромери, което означава нови пари. Безспорно е, че има хора, които нямат пари за ток и парно. Макар че средната сметка, която плащаме в ЧЕЗ, е 34 лв. на месец. Това, което трябва да се направи е, че цената на тока да бъде такава, че да успяват фирмите, които произвеждат ток да покриват разходите си и да имат някаква нормална норма на печалба, а енергийнобедните хора да получават някакви купони”, заяви икономистът Владимир Каролев.


Целия разговор гледайте във видеото.