Според експертите до 15 години филмовите ленти могат да бъдат унищожени безвъзвратно

Тревога за българското кинонаследство, което се съхранява в Националната филмотека. Филми, които пазят историята ни за един век назад са пред опасност да бъдат повредени безвъзвратно.
В едно от хранилищата на националната филмотека на кинолента се съхраняват българските филми, произведени през последните 100 години. Условията за съхранение не отговарят дори на елементарните изисквания. И затова голяма част от филмовата лента вече е започнала да се разяжда.


Състоянието на филма „Козият рог” е сравнително добро. Явно е бил на място, което не е толкова засегнато от влагата. Не такова обаче е състоянието на друг обичан български филм „Мъжки времена” на Едуард Захариев. За късмет плесента и влагата са повредили оригинала на филма, но е запазено копието.  


В някои от помещенията се съхраняват филмови ленти от началото от кинопроизводството у нас преди 100 години. За да може да останат за следващите поколения, те трябва да се съхраняват при определена температура и влажност.


„Такива условия няма никъде във филмотеката - първо никъде няма климатизация, второ само в един склад има вентилация, за температурата - каквото дал Господ! Това стимулира разлагането на филмовите ленти”, обяснява Емил Ангелов от Националната филмотека.


Според експертите, при такива условия до 15 години филмовите ленти могат да бъдат унищожени безвъзвратно.


„За осигуряването на най-елементарни условия за съхранение на българската визуална памет са необходими около 15 млн. лв.”, категоричен е министърът на културата Мартин Иванов.
За по-малко увредените филми има шанс да бъдат спасени, но Националната филмотека не разполага с машина за почистване и достатъчно персонал.


„Ето с това ги почистваме - с ръкавици - по най-елементарния начин, няма друг. 90% от филмовия ни фонд е в тежко състояние”, обяснява Здравка Ерменкова от Българска национална филмотека.


„Козият рог” е един от най-гледаните български филми, любим за поколения зрители. Една от дъщерите на режисьора си спомня:


„Когато излиза филма на екран, доколкото аз знам, са го гледали 9 милиона зрители, което значи че хора са го гледали по няколко пъти. Много е важно да се съхранят всички филми. И тук не става въпрос само за кино, тук става въпрос за духа и за наистина паметта на един народ”, обяснява кинорежисьорът Милена Андонова.


В кино „Одеон” се прожектира филма на Методи Андонов „Козият рог”. Дали след години следващите поколения ще имат възможност да гледат любимите български филми на кино зависи от това колко спешно се вземат мерки за тяхното съхранение.


Повече по темата гледайте във видеото.