Кристалина Георгиева ще бъде изслушана от три комисии - по Бюджет, Бюджетен контрол и Правни въпроси

Бъдещите еврокомисари ще бъдат подложени на изпит. В европейския парламент започна проверката на кандидатите за евроминистри
 
Кристалина Георгиева ще бъде изслушана от три комисии - по Бюджет, Бюджетен контрол и Правни въпроси, в четвъртък. А днес, 29-и септември, беше ред на първите четирима номинирани. 
 
Всеки кандидат е отговорил писмено на 5 въпроса, изпратени предварително и е предоставил справка за финансовото си състояние. Истинското изпитание обаче е по време на изслушванията, когато те ще трябва да отговарят пряко на евродепутатите, които могат да зададат до 45 въпроса. Стартът на изслушванията дадоха днес трима актуални комисари и дебютантът от Малта.
 
За да встъпи в длъжност, отборът комисари на Жан Клод Юнкер трябва да получи одобрението на Европейския парламент. Евродепутатите имат правомощие да отхвърлят или да поискат замяна на отделните комисари. Така, както се получи преди пет години с българката кандидатка Румяна Желева, която не мина проверката. 
 
Европарламентът ще трябва да гласува състава на комисията като цяло на 22-ри октомври, а новата комисия да встъпи в длъжност на 1-ви ноември.
 
Повече гледайте във видеото.
 
Репортер: Антоанета Николова