Джихадистите убили публично 37-годишен оператор, който работел за местна телевизия

Групировката "Ислямска държава" уби иракски журналист, брат му и още двама цивилни в село северно от Багдад, предава Франс прес тази нощ. Джихадистите убили публично 37-годишния оператор Риад ал Азауи, който работел за местна телевизия. 

Още по темата

 

Според организацията "Репортери без граници" журналистът, баща на три деца, бил отвлечен на 7 септември заедно с брат си. Според член на семейството му вероятно някои хора в селото са обвинили журналиста, че работи за иракското правителство и са дали името му на джихадистите.

 

Проправителствените иракски сили се намират в "нестабилна" позиция в западната част на страната, но все още се противопоставят на джихадистите от групата „Ислямска държава”, твърдят източници от американското министерство на отбраната. 

 

Иракската армия е подложена на все по-силен натиск в западната провинция Ал Анбар, смятат източниците, като подчертават, че международното внимание е насочено повече към Северна Сирия.  

 

Вчера екстремистите от групировката продължиха да напредват в района като превзеха главния щаб на кюрдските сили, който се намира на границата с Турция. На този фон страните, които участват в коалицията срещу групата в Сирия и Ирак, обявиха, че военноначалниците им ще проведат среща във Вашингтон следващата седмица, за да обсъдят усилията на коалицията в кампанията срещу групировката. 

 

Общо 21 страни участват в операциите за възпрепятстване на джихадистите, които превзеха големи територии в Сирия и Ирак. В същото време САЩ са постигнали напредък в усилията си да убедят Турция да вземе по-сериозно участие в борбата срещу „Ислямската държава”.