В студиото на "Здравей, България" Пенчев разказа за конкретен събирач на дългове

„Представените твърдения на омбудсмана Константин Пенчев силно се разминават от фактите в конкретната ситуация”, твърдят от Асоциацията на колекторските агенции в България.

 

В студиото на „Здравей, България” днес омбудсманът разказа, че е сезирал институциите заради това, че фирми, събирачи на дългове, тормозят хората по незаконен начин.

 

Константин Пенчев показа уведомление за посещение от една от тези фирми, в което пише:"Представител ще посети вашия адрес, с цел да потвърди настоящия ви адрес, както и да се запознае с вашето имущество. Информацията ще бъде използвана от частен съдебен изпълнител при принудително събиране на задълженията ви…”

 

От асоциацията изпратиха днес писмо до медиите, в което настояват да се срещнат с омбудсмана и да обсъдят с него всички конкретни казуси, които го безпокоят, както и да очертаят обща рамка на диалог и взаимодействие. По отношение на конкретния казус,  поради който Пенчев е сезирал министъра на вътрешните работи, те твърдят, че това е изкупен дълг, а не дълг, възложен за събиране.

 

“Кредитекспрес” в ролята си на кредитор е изпратила уведомително писмо за планирано посещение, след като е изчерпала останалите възможности за контакт с длъжника. Целта на подобно посещение е да се удостовери актуалния адрес на длъжника, за да се избегне завеждането на съдебен иск без длъжника да е уведомен, както и да се направи преценка на имущественото и финансовото му състояние.

 

Идеята на подобна преценка е да се вземе адекватно решение дали да се стартират съдебни действия или да се даде отсрочка поради моментната невъзможност на длъжника да обслужва дълга си, твърдят от асоциацията.  Те подчертават, че при тях членуват само утвърдени компании, които прилагат законови практики и са приели етичния им кодекс.