Бизнесът очаква фалити, ако не бъдат взети мерки

Ресторантьори и хотелиери масово недоволстват заради по-скъпия ток в Пловдив. От бранша в града под тепетата готвят повишения на цените в менютата и заплашват, че може се стигне до фалити на заведения след поскъпването на тока с 10%. 
 
Сметката за октомври ще е тест и за ресторантьорите, и за хотелиерите дали ще могат да издържат в тази ситуация. За да оцелеят, някои от ресторантите вече планират да повишат с около 10% цените в менютата. Други пък смятат да съкратят персонал или да намалят заплатите на работещите в ресторантите. Едно обаче е сигурно - с поскъпването на тока неминуемо вечерята в ресторант ще ни струва и по-скъпо.
 
Проучване на Нова ТВ установи, че при скок на ястията в ресторантит,е клиентите им ще намалят посещенията си там или най-малкото ще се откажат от консумацията на по-скъпи месни ястия, а ще заложат на салати.
 
По-смелите ресторантьори планират да вдигнат цените в менютата с по 20-30 стотинки за всяко ястие. За да оцелеят, други ще пощадят клиентите и ще им предложат промоции, чрез които хем да вдигнат оборотите си, хем да намалят и печалбата, за да издържат на високите сметки за ток.
 
Повечето собственици чакат да видят новите си сметки за ток и едва след това ще преценят с колко и кога да вдигнат цените.
 
В същото време, Националната асоциация на ресторантьорите вече готви бунт и смята след две седмици да протестира пред Народното събрание.
 
Репортер: Благой Бекриев