Инспекторите съветват при голямото празнично пазаруване ние сами да проверяваме качеството

 

Изненадващи проверки на качеството на храните направиха тази сутрин на Женския пазар инспекторите от Агенцията по храните. Сериозни нарушения нямаше, дори и да и имало, търговците вероятно са си тръгнали в момента, в който са видели инспекторите. Те обаче съветват при голямото празнично пазаруване, особено на храни, ние сами да проверяваме качеството на продуктите, които си купуваме.

 

"Задължително е потребителите да следят етикетите. Да са посочени производителят и срокът на трайност. Трябва да се следят и температурните условия, в които се съхраняват храните", каза инспекторът д-р Каменова.

 

Най-важният съвет е да не пазаруваме от нерегламентирани търговски обекти. Дали магазинът е регистриран, можем и сами да проверим. Задължително е също търговците да са с престилка, вързана коса и без накити. А когато говорим за храни, например месо, трябва да бъдем много внимателни, защото некачествените продукти могат да доведат до здравословни неразположения, които да помрачат празниците. Най-важният съвет, разбира се е да гледаме срока на годност и да искаме касова бележка.


Ако попаднем на развалена или некачествена храна, можем да сигнализираме в Агенцията по храните, на тел: 0700 122 99.

 

Как да разпознаем опасните храни и какво да избягваме, за да не помрачим празничното си настроение - гледайте във видеото!