Той сам отива в полицията с алиби, което свидетелства, че не е бил по същото време в Париж

„Към момента няма потвърждение на информацията, че двамата братя са арестувани, а един терорист е убит. Има информация, че един от заподозрените се е предал. Той сам отива в полицията с алиби, което свидетелства, че той не е бил по същото време в Париж”. Това разказа за „Здравей, България” Атанас Чобанов от „Бивол”, който живее във Франция и следи отблизо трагедията, разиграла се в редакцията на хумористичното списание „Шарли Ебдо”, и отнела живота на 12 души.


„Вчера бях на Площада на републиката, където спонтанно се събраха 35 000 души. За пръв път виждам как френският народ излиза с намерение да защити своите свободи и без никаква злоба и алюзии за религия и изповедание изрази своята солидарност за свободата на словото”, добави Атанас Чобанов.

 

Припомняме, че „Шарли Ебдо” е силно антирелигиозно, ляво, хумористично издание. И не за първи път има проблеми с радикални ислямисти. На 2 ноември 2011-а редакцията му беше опожарена - в деня, след като вестникът излиза преименуван като „Шариа Ебдо”, очевидна закачка с Шариата, и с карикатура на пророка Мохамед на първата си страница - написан като главен редактор. Тогава седмичникът се премести в друг район на Париж.


Преди това, през 2007-ма, две ислямски организации заведоха дело срещу „Шарли Ебдо”. Изданието беше единственото, което препубликува карикатурата на Мохамед от датския вестник „Ийландс постен” – рисунка, на която пророкът е със завита в чалмата бомба с фитил. Това е карикатурата, заради която Осама бин Ладен лично заплаши Дания и целия Европейски съюз, а датските власти и редакцията на „Ийландс постен” се извиниха.


Във Франция съдът реши, че препубликуването на карикатурата не е религиозна обида и оправда „Шарли Ебдо”. А главният редактор и основен карикатурист Стефан Шарбоние–Шарб, твърди се, бил в черния списък на „Ал Кайда”.


Какво още сподели той гледайте във видеото.