Архитектурният еко комплекс е разчетен за 3000 души

В Япония вече има град, който разчита изцяло на слънцето и вятъра, за да функционира. Дори колите и градският транспорт не се движат с бензин.


Фуджисава се намира на 60 километра от Токио. Архитектурният еко комплекс е разчетен за 3000 души.


„Надявам се да изградим град, в който стила на живот е природосъобразен. Град, който ще продължи да се развива в следващите 100 години”, обясни Масахиро Идо, директор „Бизнес решения”.


Всеки покрив е снабден със слънчеви панели, които хем захранват дома с енергия, хем складират излишното електричество. Това намалява въглеродните емисии със 70%.


„Градът на бъдещето включва интегрирана система за сигурност. Многобройни камери наблюдават всичко!”, казва Томохико Мияхара, мениджър „Бизнес решения”.


„Когато децата искат да се разходят, дори да е тъмно, родителите ще са спокойни, защото камерите ги следят навсякъде”, казва Томоко Матсуба, жител на град Фуджисава.


Сензори пък позволяват да се осигури улично осветление само, когато има хора на улицата. Енергията не се пилее на вятъра. В града няма бензиностанции. Тук се движат единствено електромобили. Въпреки, че се броят на пръсти и у нас има умни къщи.


Къщата е построена така, че за да се стопли е необходимо само слънце и толината на обитателите й. Наричат я още пасивна къща.


„Къща, построена по такъв начин, че да консумира най-малко енергия. Това означава много дебели изолации - 32 сантиметра по стените, 48 по покривите, страхотни тройни стъклопакети”, обяснява арх. Георги Николов.


Ориентирана така, че да печели максимално от слънцето.


„С почти нулеви сметки за електроенергия”, добавя арх. Георги Николов.


Дъждовната вода също се използва на макс!


„Тя се събира от покрива, съхранява се в резервоар, след което се използва за напояване, миене, така намаляваме консумацията на вода неколкократно!”, пояснява арх. Георги Николов.


Радиатор на къщата пък са самите прозорци. Климатици за лятото не са нужни.


„Има външна слъцезащита и по този начин прегряване не се позволява. Няма система за охлаждане”, добавя арх. Георги Николов.


Ако се питате за цената. Излиза 9% по-скъпо от обикновена къща.


Повече по темата гледайте във видеото.