"Записи са били пазени и използвани за компромати и заплахи", коментира вътрешният министър

Около 5 милиона граждани на Турция са били подслушвани през 2012 от противниците на президента Реджеп Ердоган, разкри турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала, цитиран от в. "Хюриет" и БГНЕС.

 

По думите му мишени на подслушването са били 250 000, всеки от които обаче е говорил най-малко с 20 души. Той обвини за тази незаконна практика привържениците на ислямския духовник Фетхулах Гюлен, който макар и да живее в САЩ, е основният вътрешнополитически противник на сегашната власт и най-вече на Реджеп Ердоган.

 

"Взето е било решение за подслушването на едно лице, но то е говорило с десетки други хора. Представете си, че той или тя са говорили с други 20 души, това прави 5 милиона. Всички тези записи са били пазени и използвани за компромати и заплахи. Как е можело това да стане", възмути се Ала, цитиран от Анадолската агенция.

 

Той обвини "паралелна структура" за тази практика – с този термин властта маркира хората на Гюлен в Турция.

 

"Техните цели са били президентът, премиерът, висшето военно командване, Конституционният съд, команданията на родовете войски, министри, Националната разузнавателна служба, Министерството на външните работи, ръководители на неправителствени организации, Дирекцията по религиозните дела, бизнесмени, политически партии, чиновници и журналисти. Това просто не е за вярване!", възкликна министър Ефкан Ала. Той уточни, че сега се разследва къде са укрити записите.

 

Министърът добави, че лицата, замесени в тази незаконна дейност, са били служители от полицията. За подслушването е била закупена специална апаратура от Дания, с нея е могъл да бъде записан и различен гласа на тогавашния премиер Ердоган дори в шумна зала.

 

Ефкан Ада добави, че във връзка със скандала са разследвани 3 329 полицейски служители, замесени в подслушванията, други 510 души са преместени на друга работа, 251 са били уволнени, а 776 души са поискали да бъдат назначени на други длъжности.