Съд в Истанбул поиска ареста му заради организиране и ръководене на "терористична организация"

Турция отново призова Вашингтон да екстрадира живеещия в САЩ духовник Фетулах Гюлен, предаде БГНЕС.

 

"Разбира се, че трябва да бъде екстрадиран. Има споразумение между Турция и САЩ. Има и международни договори", каза външният министър на страната Мевлюч Чавушоглу. "Работим в тясно сътрудничество със САЩ по този въпрос", допълни още той.

 

Вашингтон и Анкара имат подписано споразумение за екстрадиция от 1979 г., но според правни експерти престъплението, което изисква екстрадирането, трябва да бъде признато и от двете страни. През декември съд в Истанбул поиска ареста на Гюлен по обвинения в организирането и ръководенето на "въоръжена терористична организация". За сега обаче САЩ не са удовлетворили исканията на Турция.

 

Президентът Реджеп Ердоган неведнъж е обвинявал Гюлен, че ръководи престъпна мрежа от свои сподвижници в съдебната система, полицията и държавната администрация, чиято цел е преврат срещу правителството. В опит да се намали влиянието му тази седмица турските банкови власти поеха контрола над банка "Азя", ислямска финансова институция, основана от последователи на Гюлен. Според опоненти на Ердоган контролът върху банката е наказателна акция срещу Гюлен.