В учението, което ще продължи до 10 април, ще участват около 1500 войници

НАТО разгърна около 1500 войници в Холандия и Чехия за първото учение на новите си сили за бърз отговор (Very high readiness joint task force), съобщи офицер на летището в Хрудим, на 100 км източно от Прага, цитиран от Франс прес и БГНЕС.


Около 900 германци и 200 холандци участват в учението в Холандия и 150 чехи, уточни майор Марек Маршалек от командването на НАТО в Неапол. Учението ще продължи до 10 април.


Това първо учение ще позволи да се провери степента на готовност на новите сили за много бързо реагиране, чието създаване бе решено на срещата на върха на НАТО в Нюпорт през септември 2014 г. с цел подсилване на източния фланг на алианса заради амбициите на Москва, отбелязва АФП.


Целта е да се провери дали войниците от тези сили са в бойна готовност с цялото оборудване, екипировка, превозни средства и запаси за 48 часа.


"Сценарият на учението е базиран в балтийските страни. Можете сами да си представите контекста", каза в Хрудим чешкият генерал Иржи Балоун, намеквайки за приписваната на Русия роля в конфликта в Украйна.

 

Анексирането на Крим от Русия преди година породи тревоги в редица централноевропейски страни, които станаха членки на НАТО след края на Студената война, и особено в балтийските републики, които са били окупирани от Съветския съюз близо 50 години, отбелязва Франс прес.