Тя би могла да захранва с електричество до 7000 домакинства

Siemens тества най-голямата си вятърна турбина. Перките на най-голямото съоръжение за генериране на вятърна енергия на компанията са с диаметър 154 метра, пише Ingenieur.de, цитиран от агенция "Фокус".

 

7-мегаватовата турбина, конструирана за изграждане в морето, е в състояние да осигури електричество за 7000 домакинства. Надеждността ѝ ще се изпробва в датското изпитателно поле Йостерилд.

 

Издигането на 7-мегаватовия модел е впечатляваща стъпка в развитието на тези съоръжения”, казва Мортен Пилгаард Расмусен от Siemens. Тестовете на прототипа ще осигурят важни данни за функционирането на генераторите с увеличен капацитет и за подсилените електрически компоненти.

 

В сравнение с предшественика си, инсталиран още през 2011 година, новият модел има по-мощни магнити, а конверторът и частите на трансформатора са пригодени за по-голямата мощност.

 

От компанията се надяват, че турбината ще бъде готова за масово производство в рамките на две години. Тя би могла да захранва с електричество до 7000 домакинства, като според предварителните изчисления ще произвежда 32 милиона киловатчаса годишно.

 

Тази производителност е с 10 процента по-висока от производителността на предишния модел, като в същото време разходите остават същите, което означава по-голяма рентабилност. С перките си новата турбина покрива повърхност от 18600 квадратни метра, което е повече от площта на три футболни игрища.