При младите хора на възраст между 15 и 24 години намалението е с 4%

За две години пушачите в Европа са намалели с 2%, като при младите хора на възраст между 15 и 24 години намалението е с 4%. Това сочат данните на Евробарометър, представени от Европейската комисия по случай днешния Световен ден без тютюнев дим, предаде БГНЕС.

 

Проучването е направено, като са сравнени показатели от 2014 година с подобни на тях от 2012 година.

 

Най-много пушачи има в Южна Европа. 91% от тях смятат, че най-популярни са цигарите в кутия. 59% от пушещите европейци са се опитали да спрат цигарите, като 20% са успели.

 

Тютюнопушенето е най-голямата причина за смъртност сред европейците. По последни проучвания на Евробарометър заради тютюнопушене за една година в Европа умират около 700 000 души. И все пак най-новите данни са доста обнадеждаващи.

 

Световният ден без тютюнев дим – 31 май – има за цел да привлече вниманието на целия свят към рисковете за здравето, свързани с употребата на цигари. 

 

През 2011 година пък стартира кампанията на ЕК "Екс пушачите са неудържими". Целта й е да помогне на пушачи на възраст между 24 и 35 години да откажат цигарите. Кампанията успешно продължава през 2012 – 2013 г., като постига забележителни резултати за този период.

 

"Екс пушачите" стартира в България през септември 2011 г., като тогава страната ни се нарежда на осмо място по регистрирани потребители в iCoach от всички държави в Европейския съюз.

 

2015-а е годината, през която Европейската комисия реализира следващия етап на кампанията "Екс пушачите са неудържими". Платформата iCoach е с нова оптимизирана версия , като иновативен и модерен помощник в отказването на цигарите.