Това бе обещано преди заседанието на Организацията на страните износителки на петрол

Русия обеща на членовете на Организацията на страните износителки на петрол /ОПЕК/, преди заседанието на министрите на организацията, да поддържа добива на петрол на сегашните нива и да осигурява стабилни доставки на световните пазари.

 

На съвещанието се очаква да се реши ОПЕК също да запази нивата на добив. Цените на нефта рязко паднаха през 2014 г., заради което редица членове на организацията, включително Венецуела и Иран, преди предишното съвещание на 27 ноември, призоваха да се ограничи добива.

 

Те се обърнаха към страните, които не са членки на организацията, също да подкрепят съкращаването на добива. Саудитска Арабия, която се явява най-големият производител в ОПЕК, отказа такова намаляване, тъй като това би довело до прекратяване на инвестиционни проекти.

 

"Дългосрочната стратегия на Русия на нефтения пазар е насочена към поддържане на сегашните нива в дългосрочна перспектива, т. е. около 10.5 млн. барела на ден", каза министърът на енергетиката Александър Новак на семинара на ОПЕК във Виена, цитиран от БГНЕС.

 

Вчера "Блумбърг" съобщи, че Русия е на първо място по добив на петрол за месец май.