Тя модифицира мая, която прави копринен протеин и го отглежда във вани за ферментация

Отглеждана в лаборатория коприна, направена частично от мая и захар, би могла скоро да се превърне в по-здрава, по-еластична и по-мека версия на материала, произвеждан от бубите и паяците. Или поне така смята стартиращата компания Bolt Threats, базирана в района на Сан Франциско, пише Discovery News, цитирана от агенция "Фокус".

 

Фирмата току-що обяви, че е събрала ново финансиране в размер на 40 милиона долара. Тя модифицира мая, която прави копринен протеин и го отглежда във вани за ферментация, каквито се използват в пивоварните. След това компанията пречиства протеина от маята и го изприда чрез процес, наподобяващ производството на изкуствена коприна от найлон.


На вид и допир отгледаната в лаборатория коприна е атрактивна алтернатива на тъканта, произвеждана от копринени буби, тъй като предлага контролируем производствен процес, за разлика от природния. Нещо повече, протеините могат да се модифицират, така че да отговарят на определни изисквания.

 

„С всяка естествена материя сме ограничени до това, което предлага природата. Копринените буби правят един вид коприна. Всеки сезон я събираме от фермите, сортираме я и не можем да разполагаме с нищо повече от това, което предлага първо качество“, казва Дан Уайлдмайер, съосновател и изпълнителен директор на Bolt Threads.

 

Компанията се надява, че технологията й може да даде отговор на някои допълнителни недостатъци на естествената коприна – тя изисква специални грижи и пожълтява с времето. Bolt Threats има за цел да разработи и нова серия от тъкани, които биха могли да заместят базираните на петрол материали като найлона.