Депутатите обсъждат предложенията на министър Москов

 

Здравната реформа отива на решително гласуване в парламента. Днес се очаква депутатите да приемат окончателно предложенията за промените на здравния министър Петър Москов. Обсъждат разделянето на здравната помощ на два пакета - за тези, които си плащат здравната такса, и за неосигурените, както и кой да контролира Здравната каса. Отложеният дебат за промени в закона за здравното осигуряване вече започна, след като бе забавен с около 10 дни заради липса на кворум. 

 

Сред основните предложения за промени е създаването на два пакета за здравно осигуряване - основен и допълнителен. В основния ще влизат тежките и социално значимите заболявания, а в допълнителния - тези, които не са спешни или животозастрашаващи, като за това ще бъде създадена и листа на чакащите. 

 

Част от реформите предвиждат пациентите без права да платят всички вноски за 15 години назад, за да ползват медицинска помощ. Това ще струва повече от 3500 лева.

 

И още - затяга се коланът и за най-некоректния платец - държавата. С новия закон от догодина държавата ще плаща повече за лицата, които осигурява. Дългосрочната цел е тя да плаща толкова, колкото и всички останали. Не на последно място Националната здравноосигурителна каса ще бъде задължена да проучва дали сме доволни от здравните услуги, които тя плаща.

 

Снимка: БГНЕС