Надзорният съвет ще продължи да се състои от 9 души

 

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса ще продължи да се състои от девет души, вместо предлаганите от здравния министър Петър Москов 11. Това реши мнозинството в пленарната зала по време на гласуването на окончателните текстове от Закона за здравното осигуряване, предложени от Здравното министерство, предаде БГНЕС.

 

Предложението на вносителите в лицето на Петър Москов и екипа му настояваха надзорът на НЗОК да се увеличи с двама души, които да бъдат представители на държавата. Срещу тази идея се обявиха от опозицията в лицето на БСП и ДПС, които при гласуването в зала получиха подкрепа и от ГЕРБ.

 

Така при окончателното гласуване на тази част от закона в зала предложението за отпадането на това предложение на Москов бе подкрепено от 111 депутати, сред които представители на всички групи с изключение на Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Така по същество ГЕРБ бламира тази част от реформата на Петър Москов. След това гласуване на практика се запазва сегашната структура на Надзорния съвет на НЗОК.

 

В пленарната зала Москов отново защити идеята си, че държавата трябва да има по-силна роля в надзора на Касата, тъй като в момента той не носи отговорност за решенията си. Според опозицията увеличаването с още двама представители на държавата на надзора на НЗОК се нарича национализация и е в ущърб на първоначалната идея на здравноосигурителния модел. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС