Това ще стане възможно с приемане на текстове от Закона за здравното осигуряване

Районните здравноосигурителни каси ще могат да прекратяват договорите с изпълнителите на медицинска помощ при "системно нарушаване на критериите за качество на медицинската помощ" и при "системна неудовлетвореност на пациентите от оказаните медицински дейности". Това реши Народното събрание с приемане на текстове от Закона за здравното осигуряване, внесени от Петър Москов, информира БГНЕС.

 

Осигурените лица ще имат право да подават жалби пред директора на съответната РЗОК, когато не са удовлетворени от медицинските дейности, свързани с оказаната медицинска помощ.

 

Основание ще може да бъде: отчетена, но неизвършена медицинска дейност; качество на медицинската помощ, което не съответства на критериите за качество, определени в националните рамкови договори; отказан достъп до медицинска документация и получени от изпълнител на медицинска или дентална помощ суми без правно основание.

 

Всички жалби ще се проверяват, като при системна неудовлетвореност на пациентите от оказаните здравни услуги, които НЗОК заплаща, директорът на съответната РЗОК ще може да налага финансова санкция или да прекратява договорите с лечебните заведения. Предвижда се това да може да се случва при три жалби в рамките на шест месеца.

 

Предстои парламентът да разгледа и гласува предложението на Петър Москов всички граждани, които не внесат до края на годината дължимите си здравни вноски за последните три години, да трябва да заплатят всички дължими вноски за 15 години назад, ако искат да възстановят своите здравни права.