Има официален отговор от Европейския парламент, че му е снет имунитетът

Още по темата

Делото срещу Сергей Станишев е възобновено след като пристигна официален отговор от Европейския парламент, че му е снет имунитетът, съобщи Софийският градски съд. Делото е насрочено за 28 септември.

 

Припомняме, че на 26 май Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за възобновяване на спряното административно-наказателно производство срещу Станишев. Основанието за това е решение на Европейския парламент от 11 март 2015 г., с което е снет имунитетът на Станишев като член на Европейския парламент.  

 

На 19 декември 2013 година Софийската градска прокуратура внесе в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Сергей Станишев, който бе обвинен, че докато е бил премиер, е загубил седем документа с класифицирана информация.

 
Започна производство в Софийския градски съд, което беше спряно, когато Сергей Станишев беше избран за член на Европейския парламент и като такъв придоби имунитет.

 

В края на ноември миналата година Сергей Станишев обяви, че е изпратил молба до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц за бързо сваляне на имунитета му.

 

„Повече от четири години срещу мен се води разследване за „изгубени“ документи, започнато по чисто политически причини. Предстои произнасяне на съда, но имунитетът ми е формална пречка за разглеждането на делото. За мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си”, каза тогава Станишев.