Според местните медии синтетичната дрога се е върнала на мода в страната

Синтетичната дрога екстази отне живота на пет малолетни италианчета само през последните десетина дни. Последният случай, който разтърси обществеността на Апенините, е от вторник сутринта, когато на плажа в сицилианския град Месина беше намерена мъртва 16-годишната ученичка в местната художествена гимназия Илария Боеми, информира БГНЕС.

 

Предишната вечер момичето отишло на дискотека, купило си смъртоносните кристали от своя по-голяма приятелка, после ги разтворило в поръчания коктейл. Никой от компанията обаче не разбрал кога Илария е напуснала дискотеката, за да се озове за последен път на плажа в родния си град.

 

Началото на скръбната серия от смъртни случаи на млади хора беше поставено в края на юли, когато в курорта Римини на Адриатическо море от свръхдоза почина 16-годишният ученик от Перуджа Ламберто Лукачони. Веселил се с приятели в прочутата дискотека "Кокорико", решил да вдигне настроението с екстази и веднага на помощ му се притекъл 19-годишен дилър. Той дал на Ламберто 3 грама разтворим във вода вариант на дрогата, Ламберто ги погълнал, но към 4 часа сутринта се почувствал зле на дансинга, приятелите му го изнесли на чист въздух, но не след дълго починал.

 

"Кокорико" беше затворена веднага от властите, а последвалите още три подобни инцидента с фатален край накараха вътрешния министър Анджелино Алфано да вдигне полицията из морските курорти на крак. Започнаха масови обиски и контроли за наличието на наркотици в заведенията, изловени бяха и куп дилъри на дребно.

 

Според местните медии синтетичната дрога се върнала на мода в страната. При това с гръм и трясък, защото ако по времето на бума на дрогата в края на 90-те години младите хора са се задоволявали обикновено само с по едно хапче на вечер, сега за да бъдели "на ниво", им били необходими поне три.

 

Вече съществуват нови варианти на синтетичния наркотик, които улесняват неговото приемане чрез разтваряне в напитки и шмъркане.