Екипът е произвел изкуствена гъба, получена от загрята захароза

Изследователски екип е създал триизмерно принтиран бански костюм, който филтрира замърсяванията във водата, пише "Live Science", цитирана от агенция "Фокус".

 

Инженери от Калифорнийския университет в Ривърсайд заедно с дизайнери от базираната в Ню Йорк компания Eray Carbajo са разработили бикини, които са в състояние да абсорбират замърсяванията във водата при плуване.

 

Банският костюм е направен от 3D-принтирана, подобна на мрежа структура от изкуствена гума и подложка от материал, наречен “спондж” (“sponge” - в превод на български “гъба”), който се рециклира. Спондж е нов материал, който инженерите от Калифорнийския университет разработват от четири години. Учените искат да създадат технология, която да помогне при почистването на разливи на петрол или химикали.

 

Екипът е произвел спондж от загрята захароза, която се модифицира на молекулярно ниво. Материалът е висока порьозност, благодарение на която лесно поглъща други вещества. В същото време обаче той е хидрофобен, което означава, че не абсорбира вода. Поставен в смес от петрол и вода, спондж ще погълне петрола, но не и водата.

 

“Това е суперматериал, който е безвреден за околната среда, а цената на производството му е изключително ниска,” казва Михри Озкан, член на екипа от Калифорния.

 

Спондж абсорбира до 25 пъти собственото си тегло. Замърсителите биват улавяни в порите във вътрешността му, така че не се докосват до кожата. Банският костюм не отделя погълнатите вещества, ако не бъде загрят до 1000 градуса по Целзий. Материалът може да се използва до 20 пъти, преди да започне да губи абсорбиращите си качества. При износване подплънките се сменят, като старите се рециклират.

 

Идеята за интегриране на новия материал в бански костюм е на дизайнерите от Eray Carbajo.

 

“Банският костюм е първа крачка в усилията за създаване на активни екологични носими технологии. Стремим се към бъдеще, в което всеки човек, независимо от вида на банското си облекло ще допринася за чистотата на моретата”, посочва екипът.