Френският президент пък призова за деескалация на напрежението между Турция и Русия

„Свалянето на руския бомбардировач Су-24М от турската армия не бива да повлияе на дипломатическите усилия за урегулиране на конфликта в Сирия”. Това  заяви в Париж германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с френския президент Франсоа Оланд, предаде БГНЕС. 

 

"Надявам се, че вчерашните събития със сваления руски самолет няма да станат стъпка назад във "виенския" процес /на решаване на конфликта/”, каза канцлерът. 

 

Според Меркел заплануваното посещение на президента Оланд в Москва ще изиграе важна роля в решаването на въпроса за борбата с терористичната групировка ИДИЛ. 

 

"Посещението на Оланд в Русия ще бъде много важно за борбата срещу ИДИЛ, както и за продължаване на политическия процес в Сирия", каза Меркел. Тя отбеляза, че за борбата с ИДИЛ трябват общи действия. 

 

"Нашият общ враг е тероризмът, а общата задача - да действаме решително. ИДИЛ не може да бъдат убедени с думи, трябва да бъдат победени с военни средства", добави канцлерът.

 

Френският президент Франсоа Оланд призова за деескалация в отношенията между Русия и Турция. 

 

"Това, което се случи е много сериозен инцидент. Ние призоваваме за деескалация. Необходимо е да се направи всичко възможно, за да се възстанови възможно най-скоро диалога между Русия и Турция", каза Оланд. 

 

По въпроса за предстоящото в четвъртък работно посещение в Москва, президентът на Франция съобщи, че смята в хода на преговорите в руската столица да настоява за съвместни действия срещу ИДИЛ. 

 

"Това, което смятам да кажа, е, че всички ние трябва да се борим именно с ИДИЛ”, каза той. 

 

Вижте повече за напрежението между Русия и Турция: