Нова точка на напрежение в Близкия Изток след скандал между Саудитска Арабия и Иран

 

Нова точка на напрежение в Близкия Изток и рязък скок на петрола. До това се стигна след скандал между Саудитска Арабия и Иран. Двете страни са на път да скъсат дипломатическите си отношения. Според български анализатори обаче няма опасност цените на бензина и дизела да скочат. 

 

Атаката срещу саудитското посолство в Иран стана повод Саудитска Арабия да скъса дипломатически отношения с Иран. Примерът на Рияд беше последван и от Бахрейн, като кралството нареди всички ирански дипломати да напуснат страната до 48 часа. 

 

Шиитски Иран и Саудитска Арабия, управлявана от сунити, имат дълга история на нестабилност в отношенията си. Напрежението между двете страни едва ли ще прерасне в по-сериозен конфликт, твърдят български анализатори. Риаяд изнася 10 млн. барела дневно, а въпреки ембаргото Техеран - 1 млн. барела, което е повече от 10% от добива в света. 

 

Българските анализатори правят обратното предположение - че е възможно през 2016-а  цената на петрола да падне, защото ембаргото над Иран ще се вдигне. 

 

Обтегнатите дипломатически отношение между двете страни по-скоро ще се отразят на конфликтите, в които саудитците и иранците участват – Сирия, Ирак, Йемен и Бахрейн.