Това илюстрира опит за заплаха за независимостта на съдебната власт, заяви Калин Калпакчиев

 

„Това е поредният казус, който илюстрира пореден опит за заплаха за независимостта на съдебната власт. Този случай трябва да намери своето обяснение и разрешение”, заяви в студиото на „Здравей, България” Калин Калпакчиев, член на ВСС. 

 

Още по темата

Именно той поиска всички съдии да покажат разпечатките на телефоните си, след като избухна скандала с есемес до премиера Бойко Борисов, от който личи, че някои разказва на премиера какво точно се случва във ВСС. 

 

Според Калпакчиев това съобщение има ясен подтекст. 

 

„Демонстрирано е, че разделението между властите, такова каквото трябва да бъде в една демократична правова държава, в България е под заплаха и то не функционира по правилния начин”, заяви Калпакчиев. 

 

Според него проблемът е и в съдебната власт. 

 

„За да не влизаме от скандал в скандал, трябва да се каже ясно какво ни показва този случай, как можем да излезем от него”, коментира Калпакчиев. Той уточни, че с група колеги предложили да стане ясно дали член на ВСС е изпратил съобщението, като се извадят разпечатки на телефоните. 

 

„От 18 присъстващи 9 дадоха своето съгласие”, каза Калпакчиев. „Дори и това да не се случи, остават съмненията, че съдебната власт не функционира независимо. Това е проблемът, за който трябва да търсим решение”, допълни той.

 

Според него решението е в създаване на наистина независима съдебна власт чрез законодателни и конституционни реформи. 

 

„За съжаление с последната промяна в Конституцията, такива не можаха да се реализират”, заяви Калпакчиев.