Причината са постоянните нападения от пияни или агресивни пациенти

 

Лекари на бунт. Медици от университетската болница „Царица Йоанна” - ИСУЛ заплашват, че ще спрат да дават нощни дежурства в Спешния център. Причината е непрестанната агресия на пациентите към тях и заплахите за саморазправа. 

 

Обиди, крясъци и опити за насилие. Така обикновено преминава едно дежурство в Спешното на ИСУЛ. Враждебното отношение на пациентите  не е от вчера. Затова и  търпението на лекарите вече е изчерпано до краен предел. Принудили се дори да пишат до Здравното министерство. Медиците искат постоянна полицейска охрана, защото сегашните мерки за сигурност в болницата не дават резултат.

 

Няма медик от ИСУЛ, който да е имал дежурство в Спешното и да не патил от пациент. Сред тях е и д-р Юлиан Хаджиев. 

 

 „Опита се да счупи вратата, но не успя. Имали сме и пациент, който е хвърлял камък”, разказва докторът. 

 

Десетки инфарктни смени е имал и д-р Слави Йорданов. 

 

Не съм си представял,че 20-ет години ще уча, ще работя, за да ме псуват, да ме заплашват и всеки да се чувства свободен да се държи агресивно, неуважително, а аз да съм длъжен да го преглеждам”, заявява д-р Йорданов. 

 

Медицинските сестри също работят в страх. 

 

Една от основните причини за агресията на пациентите е, че се налага да чакат за преглед. Причината е, че единствения  денонощен спешен кабинет за УНГ, е в ИСУЛ. 

 

А когато има конфликта ситуация, охраната се оказва безпомощна. Затова и медиците настояват да има  денонощно полицейско присъствие в болницата. 

 

Униформените ще влязат в Спешното в болницата до дни. На този принцип от известно време работи и „Пирогов”.