Това сочи статистиката на Световната здравна организация

 

Един от всеки осем смъртни случая в Европа се дължи на белодробни заболявания, става ясно от изследване на Световната здравна организация, с която разполага Нова телевизия. Годишно над 600 000 души умират вследствие на тези болести.

 

Над 60% от българите дишат опасно мръсен въздух. Заради фините прахови частици у нас преждевременно всяка година умират близо 12 000 души. Нивата на праховите частици са традиционно по-високи в студените месеци, когато мъглите са по-чести.

 

За да бъде намален броят на жертвите през следващите години от Европа ще бъдат отпуснати 111 милиона лева за подобряване на качествата на въздуха, който дишаме. Голяма част от тези пари ще са за общините, които ще трябва да предоставят на хората филтри за печките.

 

 „Хората, които ползват твърдо гориво за отопление в домовете си трябва да се съобразяват и със съветите, които засягат сухите дърва. Отоплявайки се със сухи дърва, ограничаваме замърсяването с 40 процента”, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

 

В София, където замърсяването е сред най-високите в страната, работят седем автоматични станции за измерване на чистотата на въздуха. Вече е изработена комплексна програма за по-чист въздух, която съвсем скоро ще бъде предложена за обществено обсъждане. До края на годината изцяло ще заработи и системата за управление на трафика.