Джордж Мартин си отиде на 90 години

На 90 години почина Джордж Мартин, мениджърът на легендарната група "Бийтълс". Информацията за кончината му е съобщил барабанистът на групата Ринго Стар. 


"Имам толкова много чудесни спомени от този велик човек, които ще останат с мен завинаги. Той беше истински джентълмен и ми беше като втори баща", написа Пол Маккартни на сайта си. 

 

Джордж Мартин продуцира едни от най-популярните и влиятелни албуми в съвременната музика "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", ''Revolver", ''Rubber Soul", ''Abbey Road" на "Бийтълс".

 

"Ако някой заслужаваше да бъде наричан "петият бийтъл", това беше Джордж. От деня, в който ни осигури първия звукозаписен договор, до последния път, когато го видях, той остана най-щедрият, интелигентен и музикален човек, когото съм имал удоволствието да познавам", написа още Маккартни.

 

Шон Ленън и Ринго Стар също отдадоха почит на Джордж Мартин. Британският премиер Дейвид Камерън го определи като "музикален гигант", а певецът, композитор и продуцент Куинси Джонс го нарече свой "музикален брат".

 

Джордж Мартин е един от най-титулуваните продуценти в историята. В неговата кариера фигурират 30 композиции, издигнали се до върха на британския хит-парад и 23 песни, заели първо място в американските чартове. Освен с "Бийтълс", Джордж Мартин работи с Джеф Бек, Елтън Джон, Селин Дион, както и по няколко солови албума на Пол Маккартни.