Страната вече е получила "известен брой" предложения

Зимбабве планира да продаде част от дивите си животни, за да облекчи последствията от сушата. Това съобщи министърът на околната среда Опа Мучингури, цитиран от ДПА и БТА.


Страната вече е получила "известен брой" предложения, след като е обявила плана си за действие тази седмица.


Мучингури коментира, че продажбата на някои животни ще облекчи положението на резерватите, които не получават достатъчно финансиране. 

Още по темата


Сушата, причинена от климатичния феномен Ел Ниньо, остави една четвърт от 14-милионното население да страда от недостиг на храна и изостри икономическата криза, която Зимбабве отдавна се опитва да превъзмогне.


Изтощените от сушата лъвове ловуват добитък, допълни Мучингури. Фермерите в Югоизточната част на Масвинго са загубили повече от 1000 животни заради хищниците.


Освен това Зимбабве разполага с твърде голям брой от някои видове животни, включително 80 000 слона - четири пъти повече, отколкото страната е способна да поддържа.


Все още не е ясно какви животни ще бъдат продавани.

 

"Не определяме страните купувачи по това дали са съседни или чужди. Изискваме единствено да бъдем уверени, че животните ще живеят в приемливи условия", каза министърът.


Миналата година Зимбабве продаде бебета слончета на Китай и предизвика гнева на природозащитниците, които заявиха, че малките не бива да бъдат отделяни от майките им.