"Нощните вълци", известни и като "Рокерите на Путин", са създадени като мото клуб

Бити и задържани заради идването на руските рокери "Нощните вълци" в България.  Мотористите пристигнаха в Бургас тази сутрин за началото на похода си за мир. 

Две групи, едните подкрепящи рокерите, които са на обиколка у нас, и другите, които са техни противници, са се сбили на бензиностанция на изхода на Бургас, през която е трябвало да мине маршът на руските рокери

Група украинци и българи искали да покажат на нощните вълци, че не са добре дошли, а представители на войнски съюз "Васил Левски" искали да се снимат с мотористите. Последиците - от срещата между двете групи - десетки отведени в полицията. Четирима от тях ще бъдат съдени. 

Самите „Вълци на Путин“ не са участвали в боя. Те е трябвало да минат по този маршрут, но конфликтът е възникнал преди тяхната поява. "Нощните вълци", известни и като "Рокерите на Путин", са създадени като мото клуб в последните години на Съветския съюз.

"Рокерите "Нощни вълци" са финансирани от руското разузнаване. Те имат връзки с криминалния свят и организираната престъпност в Русия", заяви за "Здравей, България" Асен Генов от "Протестна мрежа".

"Не виждам какво лошо има в това, че са дошли хора с мотори, които ще преминат през България", контрира бившият депутат Страхил Ангелов. 

За Нова самите "Нощни вълци" заявиха, че посещението им няма общо с политиката. 

"При нас те идват като мотористи, а не като посланици на Путин, както ги наричат", казаха техните домакини от бургаския клуб "Black Sea Hooligans". 

"Нощните вълци" са известни повече като политически инструмент на Москва. Организацията има репутация на една от най-активните националистически структури. 

При преминаването на "Нощните вълци" през Чехия те бяха освиркани от недоволни граждани, които не искаха да ги допуснат. По подобен начин ги посрещнаха и в Германия, а в Полша изобщо не можаха да преминат границата.

Рокерите отрекоха обвиненията, че се занимават с политика и са спонсорирани лично от руския резидент.
 
"Ето това е нашата политика - да хванеш брата си за ръка, без значение от кой клуб е, какво му е отношението към религията, политическата му позиция. Има просто общочовешки понятия като чест, достойнство и приличие. Нямаме спонсори, например знамената и гербовете ги правя аз за моя сметка", посочи Андрей Бабровски. Все пак рокерите обявиха, че подкрепят Путин.
 
 
Походът на руските "Нощни вълци" продължи от Бургас към Шипка, придружени от български мотористи от цялата страна.
 
Репортер: Димитър Иванов, Мартин Георгиев