Десетки хиляди за култура в ромските квартали на Пловдив

Половин милион лева ще бъдат дадени за култура в "Столипиново". Децата от най-големия ромски квартал на Балканите тръгват на кино и театър. Това става възможно, след като днес пловдивските общински съветници подкрепиха проекта за културно обогатяване на ромчетата.  

Огнян е баща на 5 деца. Част от тях не говорят български език. Семейството живее в Столипиново и няма възможност да отдели пари за  култура.

По темата

„Ако аз искам децата да нося на театър или на кино – в годината един път. Миналата година малкия донесох малкия на кино, докарах... един път”, казва Огнян.

Според бащата на 7-членното семейство, купуването на билети за прожекции е непосилно за хората от махалата.

„Едно кино – 100, 120 лева. Или пък на театър да отиваш с двете деца с жена ми – 4 души, ако е 5-6 лева, поне 40, 50 лева трябва да имаш”, добавя Огнян.

Точно 467 000 лева ще бъдат похарчени за да могат ромските деца да посещават театър и кино.
„Нашата идея е била именно да се насочим към подобряване на възможността за овладяване на българския език от тези деца”, казва Николай Чунчуков, кмет на район Източен, Пловдив.
От културните институции в Пловдив приветстват идеята.

„Според мен децата на „Столипиново” трябва да излизат от „Столипиново”. Те трябва да видят театъра в истинския му вид, да се докоснат до операта в истинския вид, да видят, че има свят извън „Столипиново”, който е хубав”, коментира Никола Шопов, представител на Пловдивската опера.

Някои от децата в квартала са ходили на театър, но се затрудняват да разкажат какво са гледали.
Проектът ще обхване около 300 деца в 6 детски градини. Освен за културни постановки и прожекции, пари ще бъдат дадени и за закупуването на интерактивни дъски и таблети за детските градини в гетото.


Репортер: Илиян Велков