Една от темите на срещата са заплахите от тероризъм в лицето на ИДИЛ

Варшава под обсада. Лидерите на НАТО се събраха там за двудневна среща на върха и мерките за сигурност са на най- високо ниво. 
 
Една от темите на срещата са заплахите от тероризъм в лицето на ИДИЛ.
 
Цели квартали на Варшава са опразнени заради сигурността на лидерите на Алианса.
 
„Подготвили сме публичния транспорт за екстремна ситуация, за да може да реагираме, ако възникне терористичен атентат, например”, заяви заместник-кметът на Варшава Ярослав Йозвияк.
 
По темата
Извънредното положение ще продължи до 10 юли. А най-охраняваното място в момента е националният стадион, в който се провеждат срещите на НАТО. 
 
Дневният ред на форума е разкъсван от много теми. Разполагането на четири многонационални батальона на НАТО на територията на Литва, Латвия, Естония и Полша, които да подсилят югоизточния и североизточен фланг на Алианса след анексирането на Крим от Русия. Формирането на военна многонационална бригада в Румъния, в която на ротационен принцип България ще участва с 400 военни. До подкрепата и партньорството с Украйна и Грузия, които са обект на регионални конфликти с Русия. Позициите, които България ще отстоява на форума. 
 
„НАТО трябва да демонстрира силен интерес и към сигурността на държавите членки в Черноморския басейн. Да не се окаже, че той е изоставен на фона например на по-засиления фокус на Алианса във Северно море и разбира се в южно направление. Югоизточният фланг не може да бъде забравен”, заяви президентът Росен Плевнелиев.   
 
Паралелно със срещата на върха Алиансът демонстрира новите технологии, които разработва. Като безпилотен самолет за наземно наблюдение
 
„Самолетът ще може да лети на 6 000 м. височина. А времето, през което издържа във въздуха, без да каца, е до 30 часа”, обясни полковник Паоло Бруно, зам.-командир на НАТО в авиобаза Сигонела. 
 
Полковникът ни показва и наземната техника, която ще получава информацията от безпилотния самолет. И обяснява, че тя може да бъде използвана както за целите на военните, така и при различни хуманитарни кризи. Като спасителни операции на мигранти в Средиземно море, например.
 
За по-късно тази вечер е предвиден полет на бойна техника, над стадиона, който ще бъде видян и от лидерите, събрани тук на срещата. Иначе форумът продължава и утре.